Franz Marc, 1910

Franz Marc (München, 8 februari 1880 – Braquis, 4 maart 1916) was een Duits expressionistisch schilder.

Hij legde zich vooral toe op dierenportretten, waarbij hij niet zozeer de uiterlijke verschijningsvorm, als wel de innerlijke essentie van het dier probeerde te vatten. Hierbij speelde de door hem ontwikkelde kleurensymboliek een grote rol. Zo stond blauw bijvoorbeeld voor "het mannelijke principe, stug en geestelijk" en geel voor "het vrouwelijke principe, zacht, vrolijk en zinnelijk". Onder invloed van het kubisme vereenvoudigde hij ook de vormen sterk. 

Hierdoor neigden zijn schilderijen steeds sterker naar het abstracte. Zijn laatste werken verwijzen duidelijk naar de ware uitdrukkingskracht van het abstracte expressionisme. 
In 1900 wordt hij leerling aan de Münchener Kunstakademie, nadat hij gestopt is met zijn studie filosofie en theologie. Ook met deze nieuwe studie stopt hij al snel, omdat hij ook hier geen nieuwe inspiratie kan opdoen.
Tussen 1903 en 1907 woont en werkt hij in Parijs, waar hij onder meer oude meesters bestudeert in het Louvre.In 1907 trouwt hij met Marie Schnür. Het huwelijk houdt echter niet lang stand.In 1910 leert hij de gelijkgezinde schilder August Macke kennen, met wie hij snel vriendschap sluit en een intensieve briefwisseling over hun wederzijdse kunst voert. Dankzij Macke wordt hij lid van de Neue Künstlervereinigung München.In 1911 ontmoet hij Wassily Kandinsky, met wie hij korte tijd later de Blaue Reiter opricht en het tijdschrift 'de Almanak' opzet. Hij hertrouwt met Maria Franck.In augustus 1914 meldt hij zich als oorlogsvrijwilliger. Hem wordt opgedragen camouflagedoeken te schilderen. Hij geraakt echter al snel gedesillusioneerd over de oorlog. Op 4 maart 1916 wordt hij tijdens een patrouille dodelijk getroffen door een granaat.

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel