Boldini stamde uit een bekende familie van kunstschilders en kreeg zijn eerste tekenlessen van zijn vader en zwager. Van 1862 tot 1868 studeerde hij aan de kunstacademie in Florence. Hij ontwikkelde een voorliefde voor het impressionisme en het schilderen in de open lucht. Aanvankelijk schilderde hij veel landschappen en genrestuken, waarbij hij op een bijna nerveus-schetsmatige wijze te werk ging.

Allengs schakelde Boldini steeds vaker over op de portretschilderkunst en legde een bijzondere begaafdheid aan de dag voor het vastleggen van de individuele persoonlijkheid van zijn modellen. (Zo maakte hij in 1888 twee karikaturen van de Florentijnse schrijver Carlo Collodi.) Via Londen (vanaf 1869) streek Boldini uiteindelijk neer in Parijs (1872) en groeide daar uit tot een van de bekendste portretschilders van de Belle Époque, vooral van de rijken uit de stad, beroemdheden en mooie vrouwen. Hij was een flamboyante en graag geziene gast in de stedelijke 'beau monde', verkeerde in vooraanstaande kunstenaarskringen en was bevriend met onder anderen Philip Alexius de László, John Singer Sargent, James McNeill Whistler, Paul César Helleu, Marcel Proust en Edgar Degas. Tijdens de Exposition Universelle (1889) had hij de leiding over de Italiaanse kunstafdeling en een jaar later werd hij benoemd in het Franse Legioen van Eer.

Na zijn verblijf in Londen, waar waar hij succes heeft als portretschilder van onder ander de hertogin van Westminster, verhuist Boldini in 1872 naar Parijs, waar hij in contact komt en in de vriendenkring komt van de kunstschilders Edgar Degas, John Singer Sargent en James Abbott MacNeill Whistler. Zijn atelier komt aan de Place Pigalle, vanwaar hij vanaf 1874 deelneemt aan de jaarlijkse salontentoonstellingen van Parijs. Zijn werken verkoopt hij in die periode via de kunsthandel van Adolphe Goupil. Geïnspireerd door werken van zijn vriend Gustave Courbet, wordt zijn schilderstijl gaande weg in de richting van het realisme in plaats van het impressionisme. met een groot gevoel voor de betekenis van licht en schaduw.
Boldini was een veelzijdig schilder en schilderde stadsgezichten, landschappen, naakten, , stillevens, interieurs en genretaferelen, later legde hij zich steeds meer toe op het schilderen van elegante portretten van rijke dames en beroemdheden, die vaak gekleed waren volgens de nieuwste mode, in de periode van de belle époque. Naast het schilderen met olieverf  maakte hij ook portretten in pastelkrijt. Boldini was rond de eeuwwisseling de meestgevraagde portretschilder van Parijs. In zijn geboorteplaats Ferrara is het Boldini Museum ingericht.

Terug naar het werk van Boldini

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel