Paul Baum was een Duits neo-impressionistisch schilder, tekenaar en kuntpedagoog. (Wikipedia)
Geboren:       22 september 1859 in Meissen, Duitsland
Overleden:     15 mei 1932 in San Gimignano, Italië
Paul Baum werkte eerst in de porseleinfabriek van Meissen alsd figuur- en bloemenschilder
Omstreeks 1877 nam hij les bij Friedrich Preller de oudere in Dresden en daarna bij Karl Buchholz en Theodor Hagen aan de kunstacademie van Weimar.

Impressionisme
Aanvankelijk schilderde Paul Baum met een donker, typisch academisch, palet. Tijdens een bezoek aan Parijs in 1890 maakte hij kennis met het impressionisme. Hoewel Paul Baum reeds voor deze kennismaking in de open lucht werkte, vond toch een verandering in zijn werk plaats: Baum ging een lichter palet gebruiken en schilderde voortaan met een lossere toets. Tijdens zijn studieperiode reisde hij naar Mecklenburg, Hamburg, Holland en Vlaanderen.

Divisionistische stijl

In 1894 hoorde Paul Baum van Theo van Rijsselberghe over de kleurentheorie van Paul Signac en Georges Seurat. Twee jaar later schilderde Baum zelf ook in een divisionistische stijl.
Paul Baum exposeerde onder meer in Berlijn, Dresden, Düsseldorf en München. Ook was Paul Baum vertegenwoordigd op de Duitse aan het neo-impressionisme gewijde tentoonstelling in 1902. Tijdens zijn bezoek aan Berlijn werd hij lid van de Berlijnse Secession. In 1909 werd hij lid van de Neue Kunstvereinigung Munchen en deed hij mee in hun eerste expositie. In hetzelfde jaar ontving hij de Villa Romana Prijs en verbleef één jaar in Rome, waarna Baum vier jaar in de Toscane verbleef in Gimignano en Florence. Na het uitbreken van de eerste wereldoorlog in 1914 ging hij terug naar Duitsland en werd Pofessor aan aan de kunstacademie. Reeds naar één jaar vertrok hij weer. Hij verbleef in de Willinghauser Kunst Kolonie, vanwaar hij reisde naar Neustad, dicht bij Marburg. Zijn vriend Carl Bantzer was Professor aan de Kunsthochschule in Kassel in 1918. Baum nam zijn plaats in als leraar landschapsschilder. In 1921 kocht hij en huis in Marburg. Maar hij verbleef het grootste deel van de tijd in San Gimignano. Daar overleed hij aan longonsteking in 1931.

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel