Willem van Aelst of Guillmo van Aelst (Delft, 1627 – Amsterdam, ca. 1683) was een Nederlands schilder van bloem- en jachtstillevens. Hij introduceerde de asymmetrie in het stilleven. Hij ondertekende zijn werk soms met Gullielmo, de Italiaanse vorm van zijn naam.

Willem van Aelst werd in 1627 te Delft geboren als de zoon van de notaris Jan van Aelst en Catharina de Veer. Hij leerde het schildersvak bij zijn oom, de stillevenschilder Evert van Aelst in Delft. In 1643 werd van Aelst opgenomen in het Sint-Lucasgilde, het gilde van kunstschilders in Delft.

Van 1645 tot 1649 woonde hij in Frankrijk. Vervolgens reisde hij naar Italië, waar hij schilderde aan het hof van Ferdinando II de' Medici in Florence. Hij ontving van de groothertog van Toscane een gouden medaille als beloning voor zijn diensten. Er zijn nog verschillende bloem- en wildstillevens uit die tijd overgebleven in het Palazzo Pitti te Florence. In Italië leerde hij Matthias Withoos en Paulus Bor jr. kennen. Er wordt gespeculeerd dat Van Aelst Rome bezocht, waar hij lid werd van de Bentvueghels, een vereniging van voornamelijk Nederlandse en Vlaamse kunstenaars werkzaam in Rome. Dit vermoeden is gebaseerd, niet erg overtuigend, op zijn praktijk gedurende de jaren 1657-1658 om zijn werken te signeren met zijn naam, gevolgd door: 'alias (en een getekende stok figuur)'. Sommigen interpreteren dit als een verwijzing naar een 'bentnaam' (de bijnaam die een lid van de Bentvueghels kreeg) - De vogelverschrikker - maar er zijn geen documenten die dit bevestigen.

In 1657 keerde Van Aelst samen met Otto Marseus van Schrieck terug naar Nederland. Hij vestigde zich op de Bloemgracht in Amsterdam waar hij op 15 januari 1679 trouwde hij met Helena Nieuwenhuys, "out 35 jaeren".

Maria van Oosterwijck, Isaac Denies, Ernst Stuven en Rachel Ruysch leerden het vak bij hem. Zijn navolgers waren Anthonie Beauregaert en Cornelis Lelienbergh. Van Aelst was van invloed op het werk van Johann Daniel Bager, Jean-Baptiste Oudry, Jan van Huijsum, Frank Pietersz. Verheyden en Paolo Porpora. (Wikipedia)

Terug naar de werken van van Aelst

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel