Jacob Abraham Camille Pissarro werd als kind van een rijke koopman geboren op 10 juli 1830 op St. Thomas, een van de Maagdeneilanden, die toen nog Deens grondgebied was.
Pissarro heeft zijn hele leven de Deense nationaliteit behouden. Na zijn studie aan een kostschool in Parijs keerde hij terug naar St. Thomas en begon met schilderen van mooie plekjes op het eiland.
Na ongeveer twee jaren te hebben doorgebracht in Venezuela vestigde hij zich in 1855 in Frankrijk. Pissarro werd hier een grote bewonderaar van Corot en hij sloot zich spoedig aan bij impressionisten als Claude Monet, Paul Cézanne en Ludovic Piette.
Pissarro experimenteerde voortdurend met nieuwe vormen en technieken en was voorloper in het Pointillisme, een techniek, waarbij de kleuren gescheiden van elkaar als kleine puntjes of streepje naast elkaar werden opgebracht.
Van 1870 tot 1871 verbleef Pissarro samen met Monet in Engeland, waar ze beinvloed werden door het lichtschilderingen van Turner en Constable.
Eenmaal terug in Frankrijk zocht hij contact met vooral jongere "Neo Impressionisten" zoals: Paul Signac, Georges Seurat en zijn zoon Lucien. Omdat Pissarro later toch liever een iets soepeler schilderstijl wilde hanteren, verliet hij deze groep en ging ook meer stadsgezichten schilderen.
Pissarro overleed op 12 november 1903 op 73 jarige leeftijd in Parijs.
Naast zeer veel schilderijen liet Pissarro z'n 800 brieven na.

Aardig om te weten is, dat Pissarro mentor was van Vincent van Gogh, die hem ook zeer bewonderde om zijn techniek en gebruik van kleuren.

Terug naar de werken van Pissarro

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel