Essentieel
Turner volgde zijn opleiding aan de Royal Academy in Londen.
De traditionele schilderkunst van die tijd trok hem niet. 
Hij was een hartstochtelijk landschapsschilder en deed er alles aan om dit genre naar een hoger plan te tillen.
Turner werd zeer geinspireerd door 17e eeuwse Nederlandse landschapsschilders, zoals Willem van de Velde de jongere, die ook in Londen werkte en Ludof Bakhuizen.


Turner kwam regelmatig in Nederland en andere Europese landen, waarbij hij zijn impressies vastlegde in schetsboeken, die hij bij terugkomst in zijn atelier in londen uitwerkte in aquarellen en en olieverfschilderijen.
Al vanaf het begin van zijn cariere was in de schilderijen zijn ontzag voor de natuur en het natuurgeweld zichtbaar.
Om zijn ontzag voor het natuurgeweld te doorgronden liet Turner zich bij heel slecht weer vastbinden aan de mast van een schip.
De ervaren angst en ontzag voor voor dat natuurgeweld heeft hem verder gevormd.
In latere schilderijen kwam Turner steeds meer los van fotografische weergaven van de natuur. Meer en meer probeerde hij het ontzag hiervoor weer te geven, Wat geleid heeft tot prachtige composities, waar je met ontzag naar kunt kijken.

Het licht
Turner heeft de werking van het licht minitieus bestudeerd. Hij beschouwde het licht niet als een middel om te kunnen zien. Hij probeerde het licht zelf te schilderen. Daarbij ging het hem er niet om wat het licht feitelijk is. Het licht stond voor het eeuwige, het sublieme tegenover de vergankelijkheid. De zon stond symbool voor de eeuwigheid. Al zijn de stormen nog zo hevig, als ze voorbijgaan, staat de zon weer trots en soeverein hoog aan de hemel te stralen.
Turner zou op zij sterfbed gezegd hebben: "The sun is God". Helemaal zeker is dit niet, maar wie Turner bestudeert zal begrijpen, dat dit wel op hem van toepassing zou kunnen zijn.

Terug naar de werken van Turner

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel