Pierre-Auguste Renoir, 1841 - 1919.
Frans Impressionistische kunstschilder.
Geboren:  25 februari 1841 Limoges, Haute Vienne, Frankrijk
Overleden:  3 december  1919 Cagnes-sur-Mer Frankrijk
Periode:  Impressionisme, Moderne kunst​​

Renoir was een kind uit een Frans arbeiders gezin.
Als kind werkt hij in de porseleinfabriek, waar hij vanwege zijn tekentalent werd gekozen om porselein te beschilderen.

In deze periode bezocht hij vaak het Louvre om Franse meesters te bestuderen.
In 1862 begon hij zijn kunststudie bij Charles Gleyre in Parijs, waar hij toen in contact kwam met Alfred Sisley, Frédéric Bazille en Claude Monet. In de beginjaren had monet geen geld genoeg om schildersmaterialen te kopen. In 1868 had hij zijn eerste succes met het schilderij "Lise met de parasol" uit 1867. Lise Trého was op dat moment zijn vriendin. Het was in zijn Parijse tijd, dat hij rond 1871 schilderend aan de oever van de Seine werd aangezien voor spion. En werd er een poging gedaan om Renoir in de Seine te gooien. Gelukkig was daar Raoul Rigault, die hem herkende als de man die hem bij een erdere gelegenheid had beschermd.

In die periode was Renoir ook bevriend met Jules Le Coeur, wat hem de gelegenheid gaf om te schilderen op het prachtige Fontainebreau met z'n schilderachtige bossen. Helaas eindigde deze vriendschap in 1874, waarna ook zijn schilderonderwerpen ingrijpend veranderden. 

Renoir organiseerde met Monet, Sisley, Pissaro en enkele anderen in 1874 de eerste tentoonstelling van Impressionisten.
Hierbij waren 6 van zijn werken te zien. De kritiek op de tentoonstelling was teleurstellend, maar het werk van Renoir werd relatief redelijk goed ontvangen. Datzelfde jaar hingen nog enkele van zijn werken in Londen bij Durand-Ruel.
Om in leven te blijven ging Renoir portretten schilderen, wat tot gevolg had, dat bij de tweede expositie van impressionisten hij voornamnelijk portretten ten toon stelde. Bij de derde tentoonstelling vn impressionisten was zijn bijdrage meer gevarieerd en bevatte o.a. "De dans bij de molen van la Galette" en "De Swing". Bij de vierde en vijfde tentoonstelling van impressionisten was Renoir niet meer aanwezig. Na de tentoonstelling in 1879 met zijn "Madame Charpentieren haar kinderen" was Renoir een gerespecteerd artiest.

In 1881 reisde Renoir naar Algerije en van daar naar Madrid om te kijken naar het werk van Diego Velazquez. Na Madrid reisde hij naar Italie om in Florence de meesterwerken van Titiaan te bestuderen en in Rome dat van Raphael. 

In 1887 trouwde Renoir met een van zijn modellen Aline Victorine Charigot, met wie hij al in 1885 een kind, Pierre, had. Na zijn huwelijk schilderde Renoir veel van zijn vrouw en hun gezinsleven. Het gezin had drie kinderen: Jean, werd filmproducent, Pierre werd toneel en filmacteur en Claude werd Keramiek-artiest.
In 1888 begon zich bij Renoir Reuma te ontwikken, waardoor hij een jaar later verlamd raakte aan zij rechter arm. Ondanks hevige pijnen bleef Renoir doorschilderen met een penseel vasgebonden aan zijn pols.
In de Eerste wereld Oorlog werd zijn zoon Jean in 1915 als soldaat ernstig gewond aan z'n dijbeen, waardoor hij de rest van zijn leven moeilijk kon lopen. In juni van dat jaar overleed zijn vrouw Aline.

Op 78 jarige leeftijd bezocht Renoir kort voor z'n dood het Louvre, waar inmiddels werken van hem werden ten toon gesteld.
Renoir werd naast zijn vrouw Aline begraven in Essoyes, waar later ook z'n twee jongste zonen zijn begraven.

Naar museum met Renoir

Naar shop met Renoir
 

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel