Claude Oscar Monet  

Frans Impressionistisch Kunstschilder
Geboren:  14 november 1840
Overleden: 5 december 1926
Perioden: Impressionisme, Moderne kunst

Monet woonde als kind in Le Havre. En volbracht z'n militaire diensttijd rond 1861/1862 door in Algerije.
Aangenomen wordt, dat zijn voorkeur voor het schilderen van landschappen hierdoor is beïnvloed.
Ongeveer vanaf 1865 had Monet een relatie met Camille Doncieux, waaruit in 1867, in Parijs, hun eerste zoon, Jean​​, geboren werd.
Het jonge gezin verkeerd echter in financiële nood, en tijdens een verblijf in Bennecourt aan de Seine probeert Monet zelfmoord te plegen door in de rivier te springen. Wie Monet uit de Seine heeft gered is niet bekend
​In Parijs begon hij met schilderen bij Charles Gleyre, had contact met Renoir en deelde een atelier met Frédéric Bazille.
Nadat Claude en Camille in de zomer van 1870 getrouwd waren, zijn ze vanwege de oorlog tussen Frankrijk en Pruisen gevlucht naar Engeland. Begin 1871 bereikt hem in Londen het nieuws dat zijn vader is overleden. De erfenis die hij ontvangt maken het leven een stuk aangenamer.
Van Londen zijn ze via Zaandam, waar ze vier maanden hebben gewoond, zijn ze terug naar Frankrijk verhuisd, waar ze zich in 1871 in Argenteuil vestigden.

Monet schreef aan zijn vriend en collega Camille Pissarro: '​Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven, Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten'.

In 1874 bezocht Monet Amsterdam voor korte tijd en in 1886 verbleef hij even in de Bollenstreek

In 1878 werd hun tweede zoon Michel geboren, waarna de familie verhuisde naar Vétheuil​.
Camille overleed in 1879, maar Monet leefde al samen met Alice Hoschedé en haar man Ernest. Door geruchten rond een eventuele verhouding tussen Claude en Alice verloor Monet veel van zijn vrienden en collega's. Het hele gezin met acht kinderen en Monet verhuisde in 1883 naar Civerny, waar Ernest in 1891 overleed. Claude en Alice trouwden kort daarna.
In 1911 ​​overleed Alice en in 1914 zij oudste zoon Jean. Jean was getrouwd met Blanche, de tweede dochter van Alice. Monet werd op z'n oude dag verzorgd door Blanche. Bekend is, dat Monet op latere leeftijd last had van grijze staar, waardoor hij een rode waas ging zien. Ook wordt verondersteld, dat Monet door een staaroperatie ultraviolet licht kon zien, die normaal gesproken door de ooglens wordt uitgefilterd. Monet overleed op 86 jarige leeftijd aan longkanker.

Naar museum met monet

Naar shop met Monet

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel