Vincent van Gogh, 1853 - 1890 

Nederlandse kunstschilder.
Geboren: 30 maart 1853 Zundert Nederland
Overleden: 29 juli 1890 Auvers-sur-Oise nabij Parijs
Periode: Postimpressionisme

Vincent was de oudste zoon van dominee Theodoris van Gogh en zijn vrouw Anna Cornelia Carbentus.
Hij had twee broers, Theo en Cor en drie zussen, Anna, Lies en Wil.
In 1863 kwam Vincent in dienst van de Franse kunst- en prentenhandel Goupil & Cie in Den Haag, waarvan zijn oom Vincent van Gogh mede-vennoot was. In  deze periode ontwikkelde hij zijn interesse voor beeldende kunst.
Na zijn ontslag in 1876 probeerde hij te werken als leraar en als hulpprediker in het Engelse Ramsgate. Hierna heeft hij nog getracht de kost te verdienen als hulp in een boekwinkel in Dordrecht. Toen dit ook niet lukte, besloot hij Theologie te gaan studeren in Amsterdam. Maar nog voor dat hij toelatingsexamen mocht doen, besloot hij er alweer mee op te houden. Daarna heeft hij nog een poging gedaan om te werken als evangelist van arme mijnwerkers in het Belgische Borinage. Echter, ook d​​it werd geen succes.
Toen Vincent helemaal niet meer wist​, wat te doen, adviseerde zijn broer Theo hem om kunstenaar te worden. Theo was inmiddels ook vennoot bij Goupil & Cie.
Zo besloot hij pas op 27 jarige leeftijd (1880) om kunstenaar te worden. In de 10 jaar daarna tot zijn overlijden in 1890 was Vincent van Gogh enorm productief.  ca 900 schilderijen, 1100 werken op papier en 902 geschreven brieven.

Nederland:​​
In zijn beginperiode heeft hij door zelfstudie en het copiëren ​van ander werk de begindselen van het vak geleerd.
In het beging woonde hij bij zijn ouders in Etten (Noord Brabandt). Hij liet zich hier inspireren door de plaatselijkeboeren bevolking en de brabandtse landschappen. Jean François Millet (1814 - 1875) was hierbij zijn grote voorbeeld.
Aan het einde van 1881 vertrok Vincent naar Den Haag, waar hij lessen volgde van Anton Mauve (1838 - 1888). Mauve maakte deel uit van de "Haagse School​​". Eind 1883, na gebroken te hebben met zijn vriendin, de voormalig prostituee Sien Hoornik, vertrok van Gogh naar Drente, om gedurende 3 maanden het boerenleven en de landschapen te bestuderen. Vandaar vertrok hij weer naar het Brabandtse Nuenen, waar boerenleven en landschappen belangrijk bleven.
Naast studies, probeerde Vincent ook complete schilderijen te creëeren​, zoals "De Aardappeleters".

Frankrijk:
In 1885 vertrok van Gogh uit Nederland, om zich te vestigen in Antwerpen, waar hij lessen ging volgen aan de "École des Beaux-Arts.
De tradietionele wijze waarop de lessen verliepen stoorden hem zodanig, dat hij hier na korte tijd mee stopte. Op 27 februari 1886 vertrok Vincent naar Parijs en ging wonen bij zij broer Theo, die nu ook werrkte bij Goupil & Cie en hem nu sinds 1881 financieel ondersteunde.
In Parijs heeft hi korte tijd gewerkt in het atelier van Fernand Cormon, waar hij ook in aanraking kwam met kunstenaars als Paul Gauguin, Henri de Toulouse- Lautrec en Emile Bernard. Hier in Parijs kwam hij voor het eerst in aanraking met het Impressionisme en Pointilisme. (Schilderen in puntjes)
Nadat van Gogh zich had ontwikkeld als een volwaardig kunstenaar met een eigen stijl vertrok hij op 19 februari 1888 naar de Provence in zuiden in Frankrijk, naar Arles. In Arles droomde Vincent ervan om een grote kunstenaarsgemeenschap in "Het Atelier van het Zuiden" te stichten, met Gauguin als leider. Theo bleef zijn broer Vincent financieel en zeker ook moreel steunen. Beiden waren ze ervan overtuigd, dat ze een belangrijke bijdrage aan de kunst van die tijd konden leveren.
De samenwerking met Gauguin heeft negen weken geduurd. In die periode krijgt van Gogh regelmatig aanvallen van waanzin. Bij één van die aanvallen bedreigt hij Gauguin met een scheermes en op een ander moment sneed hij een deel mvan z'n eigen oor af. Hiervoor wordt Vincent opgenomen in een ziekenhuis in Arles, waar hij in januari 1889 wordt ontslagen. Vanwege zijn angst voor herhaling van aanvallen, laat hij zich in mei 1889 vrijwillig opnemen in de psychiatrische inrichting van Saint-Rémy. Tijdens en na het verblijf in de inrichting, blijven de aanvallen komen. Maar in deze periode maakt hij ook zo'n 150 briljante schilderijen zoals de Irissen, de Cipressen en De Sterrennacht. In mei 1890 komt van Gogh uit de inrichting en vertrekt naar Auvers-sur-Oise in de buurt van Parijs. Er wordt gesproken, dat van Gogh op 27 juli 1890 een korenveld in liep en zichzelf in de borst schoot. Na reconstructie en onderzoek wordt ook getwijfeld of van Gogh zichzelf heeft beschoten, of dat in de buurt lopende kinderen de trekker hebben overgehaald.​
Ook over de oorzaak van zijn aanvallen van waanzin is veel nagedacht. René van Slooten, chemisch technoloog stelt, dat het heel goed mogelijk is, dat van Gogh is vergiftigd door lichtgas. Bekend is, dat van Gogh in zijn woon- en werkplek in Arles gasverichting heeft laten aanleggen, om zo 's avonds te kunnen doorwerken. Bij de verbranding van lichtgas kwam naast koolmonoxide ook kwikdamp en looddamp vrij. Volgens van Slooten is ook vastgesteld, dat de ziektebeelden, zoals flauwvallen en psychotische aanvallen aan het begin van de twintigste eeuw geleidekijk verdwenen, na de invoering van elektrisch licht.


Terug naar werken van van Gogh​​​

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel