Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni 
Italiaanse kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter.
Geboren: 6 maart 1475 in Caprese Michelangelo, Italië
Overleden: 18 februari 1564 in Rome.
Michelangelo werd geboren op 6 maart 1475 in Caprese in de Italiaanse Toscane en werkte voornamelijk in Florence en Rome en wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse Renaissance.

Hij was leerling van de schilder Domenico Ghirlandaio en van de beeldhouwer Bertoldo di Giovanni.
De klassieke oudheid, waarmee Michelangelo in Florence van begin af mee in aanraking kwam, is van grote invloed geweest op zijn werk en leven. In Florence kwam hij ook in contact met Lorenzo di Medici en via deze ook met grote wetenschappers uit die tijd.
In 1496 verhuisde Michelangelo naar Rome en werkte daar o.a. aan grote werken in de St. Pieter Basiliek, waar hij in 1498-1499 naam maakte met de bekende Piéta. In 1501 verhuisde Michelangelo weer naar Florence, waar hij echt heel beroemd werd met zij "David".
Van Paus Julius II kreeg Michelangelo in 1508 opdracht voor de beschildering van het plafond van de Sixtijnse kapel waar hij 4 jaar, veel op de rug liggend, aan heeft gewerkt. In 1536 kreeg hij opdracht voor het beschilderen van de achterwand van de Sixtijnse kapel met een voorstelling van "Het laatste oordeel".
Michelangelo overleed 18 februari 1564 in Rome​.

Terug

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel