Leonardo Da Vinci

Architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, waterbouwkundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist uit de Florentijnse Republiek.
Geboren: 15 april 1452 Vinci (Dichtbij Florence) Italie
Overleden:  2 mei 1519  Chateaux de Cloux, Amboise Frankrijk
periode: Italiaanse Renaissance

Leonardo Da Vinci was ook een wetenschappelijk tekenaar en een bijzonder goede kleurkunstenaar, waarbij, mede door zijn gebruikte "Sfumato" techniek, de milde kleuren opvallend zijn. Bij deze techniek worden door het in laagjes aanbrengen van transparante verven overgangen zachter.
Hij geldt als één van de grootste genieën uit de Renaissance​.
In zijn beginperiode in Florence studeerde Da Vinci bij Andrea del Verrocchio. In 1482 Vertrok hij naar het Hof van Ludovico Sforza in Milaan waar hij veel contact had met Ludovico Sforza en ook "Het laatste avondmaal" schilderde. In 1499 Werd Milaan ingenomen door Franse troepen, waardoor Leonardo het  in 1503 beter vond om weer naar Florence terug te gaan. Tot 1506 werkte hij voor een groot deel van de tijd aan grote muurschilderingen in Palazzo Vecchio. (Helaas zijn veel van deze schilderingen verloren gegaan). Na deze periode heeft hij nog weer tot 1512 in Milaan gewoond en veel wetenschappelijke kunstwerken gemaakt. In 1503 begon Da Vinci aan het schilderij "La Gioconda" (Beter bekend als "De Monalisa") dat hij voltooide in 1513. Van 1514 tot 1516 was da Vinci in Rome op uitnodiging van Paus Leo X. In 1516 nodigt de Franse koning hem uit om naar Frankrijk te komen. Tot zijn dood verbleef hij samen met zijn vrienden Melzi en Salai in Chateaux de Cloux in Amboise dichtbij Parijs.

Er is een legende die meldt, dat Da Vinci is gestorven in de armen van Koning Francois de 1e. (Het schilderij "De dood van Leonardo" door Giroux is op deze legende geïnspireerd)

Naar museum met kunstwerken van Da Vinci

Naar olieverfschilderijen van Da Vinci in shop

© 2015 - 2020 TOP of ART Europe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel